Експерт розповів, чи очікувати в Україні паливну кризу в кінці року

На жаль, є суттєві підстави для хвилювань. Якщо виникне нестача палива, то це означитиме суттєве зростання цін.

Експерт розповів, чи очікувати в Україні паливну кризу в кінці року

Про це під час еферу розповів експерт з питань енергетики Геннадій Рябцев.

«На жаль, є суттєві підстави для хвилювань. Вони пов’язані з тим, що Україна отримує майже 100% нафтопродуктів з закордону. Тобто виключно через західний кордон. На жаль, не всі пункти пропуску на західному кордоні здатні приймати бензовози і пропускати їх достатньо швидко. При цьому трейдери надають перевагу спотовим контрактам. Тобто контрактам з сьогодні на сьогодні. При цьому запасів палива немає, адже їх небезпечно зосереджувати на території України через високу ймовірність ракетних ударів. В Кривому Розі нещодавно був такий випадок. А після запровадження нафтового ембарго — тобто заборони нафтової сировини в європейських країнах, а це відбудеться 5 грудня. Цілком зрозуміло, що на ринку стане менше нафтопрдуктів, адже замістити на 100% російське паливо європейським споживачам не вдасться. Це означитиме, що вони задовольнять власні потреби, але надлишків палива на вільному ринку в Європі стане менше. Може вони взагалі зникнуть», — каже Г. Рябцев.

За його словами, з початку зими на вільному ринку не буде вистачати ані бензину, ані дизельного палива, яке також буде використовуватися і для потреб котельних, які будуть працювати на мозуті.

«Вийти з цієї ситуації можна було б, якби сторони підписали довгостроковий контакт безпосередньо з виробниками нафтопродуктів, а держава в особі компаній держрезерву або групи Нафтогаз, підписала так звані угоди резервування, відповідно до яких запаси для українських споживачів обговорювалися б на території ЄС. Наприклад, у тій самій Польщі та Румунії. Але не бачу, ані дострокових контрактів, ані договорів резервування. Це створює ризики того, що взимку палива для всіх українських споживачів може невистачити. А якщо виникне нестача палива, то це означитиме суттєве зростання цін», — резюмує Г. Рябцев.