Стало відомо, яке покарання загрожує вчителям і медикам на окупованих територіях

Вчителі й викладачі, які на окупованих територіях погодилися навчати школярів і студентів за російськими стандартами, будуть нести кримінальну відповідальність, а медики будуть покарані лише у випадку згоди займати керівні посади при окупантах.

Стало відомо, яке покарання загрожує вчителям і медикам на окупованих територіях

Про це повідомив речник Служби безпеки України Артем Дехтяренко на брифінгу 23 вересня, ст 111−1 Кримінального кодексу України «Колабораційна діяльність»

Деталі: 3 березня 2022 року Верховна Рада внесла в ККУ статтю 111−1 про колабораційну діяльність.

Журналіст зазначив, що ця стаття передбачає відповідальність вчителів, які навчають дітей на окупованих територіях: вони можуть бути засуджені до 3 років позбавлення волі чи громадських робіт до 2 років.

Пряма мова Дехтяренка: «Наразі відповідні зміни до законодавства знаходяться на розгляді у Верховній Раді: маються на увазі норми, які будуть визначати рівень відповідальності людей, які вимушено залишилися на тимчасово окупованих територіях і працюють у сфері життєзабезпечення. Це стосується працівників педагогічної сфери, медиків, людей, які працюють у комунальних підприємствах і так далі.

Кожен із цих випадків буде вивчатися окремо. Зрозуміло, що певні сфери життєдіяльності знаходяться під охороною міжнародного законодавства. Тобто умовно: медик, який виконує свою клятву Гіппократа і рятує життя людей, звільнений від відповідальності, бо в його діях немає колабораціонізму чи державної зради.

Разом із тим, якщо ця людина погодиться обійняти керівну посаду у псевдооргані охорони здоров'я, тоді ми будемо вживати відповідні заходи.