рф висуває нові умови для переговорів із Україною: подробиці

Деякі політики країн Заходу виступають за продовження повномасштабної війни в Україні, щоб послабити рф.

Таку думку висловив міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу, відповідаючи на запитання журналістів у Японському національному прес-клубі Токіо.

«Є ті, хто хоче продовження війни, особливо на Заході. Вони діють з ідеєю, що якщо війна продовжиться, росія зазнає стратегічної поразки і стане слабшою», — зазначив чиновник.

Чавушоглу впевнений, що на цю війну передусім страждає Україна, а за її наслідки розплачується весь світ. Найшвидше припинення бойових дій стане вигідним для всіх гравців, продовжив він.

«У війні немає переможця. Як Туреччина, ми не втрачаємо надії і продовжимо зусилля. Наш президент (Реджеп Ердоган) зустрінеться з обома лідерами (президентом росії володимиром путіна та президентом України Володимиром Зеленським), щоб добитися в майбутньому їхнього діалогу та забезпечити рішення», — сказав Чавушоглу.

Туреччина продовжує відносини з росією та Україною, дотримуючись політики балансу, додав міністр.

«Ми захищаємо міжнародне право та порядок, заснований на правилах. Строго дотримуємося конвенції Монтре. Туреччина була першою країною, яка назвала агресію рф війною. Іншими словами, ми проводимо виважену та принципову політику», — дав турецький чиновник свою оцінку.

За його словами, путін під час кожної зустрічі з Ердоганом заявляє про готовність розмовляти із Зеленським. Бажання України повернутися до переговорів виникає неодноразово, але чим довше триває війна, тим складніше говорити, наголосив Чавушоглу.

«У Самарканді путін на зустрічі з нашим президентом сказав, що вони можуть повернутися до переговорів. Звичайно, росіяни кажуть, що є нові умови», — заявив він.

Відповідаючи на питання про комплексні зусилля після закінчення війни, глава МЗС Туреччини заявив, що тут є труднощі для всіх сторін.

Рекомендовані публікації