Студентам вчитися за кордоном не можна, а чиновникам — будь ласка: юрист розказав, що робити учням іноземних вузів у разі відмови виїзду на навчання

Поки українських студентів відраховують із іноземних вузів, Кабмін ухвалив постанову № 1028, за якою держслужбовці та директори держпідприємств зможуть вільно їхати за кордон на навчання за рахунок міжнародних донорів.

Студентам вчитися за кордоном не можна, а чиновникам — будь ласка: юрист розказав, що робити учням іноземних вузів у разі відмови виїзду на навчання

Заборона покидати країну студентам іноземних вишів: порушення чи законна вимога воєнного часу — розказав юрист для I-UA.tv Ростислав Кравець.

Українців, які вступили до закордонних вишів, з 15 вересня перестали випускати за кордон, навіть якщо вони мали візи і могли пред’явити оригінали документів про вступ.

Після цього Держприкордонслужба видала пояснення: виявляється, військове керівництво країни з 14 вересня скасувало можливість перетину українського кордону усім студентам чоловічої статі. Причина — масові підробки документів. Тільки за липень-серпень прикордонники спіймали близько 600 осіб, які намагалися втекти від мобілізації, прикидаючись студентами закордонних вишів.

«Раніше, за рішенням вищого військового керівництва, студентам, які навчались за кордоном до 24 лютого, дозволяли виїжджати за межі України для продовження навчання. Прикордонники цю норму виконували, забезпечуючи пропуск. Проте останні місяці почались масові підробки документів, які нібито підтверджують навчання чоловіків за кордоном. Студенти не потрапляють під мобілізацію, але відповідно до правил перетину кордону, затверджених постановою уряду від 27 січня 1995 р. № 57, чоловіки-студенти іноземних навчальних закладів не входять у перелік винятків, яким дозволений перетин кордону», — пояснив речник Держприкордонслужби Андрій Демченко.

Заборона виїхати на навчання, за наявності документів про вступ, є порушенням прав, говорить юрист Ростислав Кравець.

«Не випускати українських студентів вчитися за кордон наразі незаконно. Таке обмеження повинне бути обґрунтованим і прийнятим Верховною Радою України у вигляді закону. Тож на сьогодні обмеження на виїзд студентів за кордон є незаконним. Тому на контрольно-пропускних пунктах прикордонники, не випускаючи студентів, грубо порушують Конституцію України і Конвенцію про захист прав людини й основоположних свобод», — зазначає юрист.

Нині паніка серед тих, хто вже вступив; масові звернення у соціальних мережах до Кабміну та різних урядовців і політиків, петиція на сайті президента України, заява Європейської спілки студентів — утім відповіді студентам ніхто так і не дав. Юрист радить студентам, яким відмовили у перетині кордону, не зволікаючи звертатися до суду.

«Поїхати на кордон, отримати письмову відмову від прикордонників і одразу звертатися до суду. Вже є такі випадки, коли студенти довели своє право на навчання і врешті виїхали за кордон», — говорить експерт.

Утім, і це не гарантує 100% виїзд, підсумовує юрист. Адже, правила по перетину кордону Держприкордонслужба служба змінює чи не щодня. Натомість, днями Кабінет міністрів ухвалив поставу за якою на навчання можуть вільно виїжджати держслужбовці.

«Затвердити Положення про організацію професійного навчання державних службовців, керівників державних підприємств, установ, організацій за рахунок міжнародної технічної допомоги та інших форм міжнародного співробітництва, що додається», — повідомляється на сайті Кабінету міністрів.