В Одесі затримано трьох агентів фсб рф під час спроби викрадення людини

За процесуального керівництва Київської міської прокуратури в Одесі затримано трьох осіб, які допомагали державі-агресору у проведенні колабораційної та підривної діяльності в регіоні.

В Одесі затримано трьох агентів фсб рф під час спроби викрадення людини

За даними слідства, мешканець Одеси з 2014 року займав проросійську позицію та брав участь у проросійських політичних заходах. З початку повномасштабного вторгнення рф на територію України він вступив у злочинну змову із кураторами спецслужб рф для проведення підривної діяльності на території міста, забезпечення інформаційної та політичної підтримки рф на території України. Він розробляв плани щодо утворення агентурної мережі у правоохоронних органах Одеської області.

За дорученням кураторів, одесит сформував злочинне угруповання. Його учасники збирали інформацію про місця розташування військової техніки ЗСУ, блокпостів тероборони, об’єктів критичної інфраструктури, а також цивільних та військових об’єктів на території Одеси. Також вони збирали відомості щодо осіб, які підтримували державний суверенітет України, для подальшої їх передачі представникам окупаційної адміністрації, у разі захоплення міста.

Крім того, у серпні 2022 року учасники угруповання розмістили на житловому будинку в Одесі прапор рф із написом «Одесса — русский город». В подальшому цього прапору були передані представникам держави-агресора для використання пропагандистськими ЗМІ.

Також вони розробили план викрадення місцевого мешканця, який не підтримував збройну агресію рф. Учасники угруповання планували утримувати його в підвальному приміщенні, та за допомогою наркотичних засобів і фізичного насильства примусити переоформити нерухомість та віддати інші цінні речі.

Під час проведення досудового розслідування за дорученням прокурора проведено імітування викрадення потерпілого, під час якого затримано трьох членів угруповання.