Експорт української агропродукції до країн ЄС перевищує довоєнний рівень

Майже за два місяці роботи «зернового коридору» з українських портів вийшли 235 суден з 5,4 млн тонн агропродукції, призначеної для країн Азії, Європи та Африки.

Експорт української агропродукції до країн ЄС перевищує довоєнний рівень

Тільки за 27−28 вересня відбувся вихід 9 балкерів — кейпсайз з портів Великої Одеси з 345 тис. тоннами агропродукції та з портів «Чорноморськ» і «Південний» — 4 судна з 115 тис. тоннами агропродукції, повідомляє Верховна Ради України.

На сьогоднішній день торгівля між Україною і Європейським Союзом фактично відновилася. У серпні експорт в ЄС становив 90% рівня експорту, зафіксованого у серпні 2021 року. А за три квартали 2022 року Україна експортувала до ЄС навіть на кілька відсотків більше, ніж за І-ІІІ квартали 2021 року.

Також, з 1 жовтня запрацює «митний безвіз», тобто набудуть чинності для України Конвенція про процедуру спільного транзиту та Конвенція про спрощення формальностей у торгівлі товарами. Що дозволить вантажам ще швидше проходити кордони між Україною та країнами ЄС.

Однак, в цілому рівень українського експорту, в порівнянні з довоєнним, скоротився майже вполовину. Якщо у січні-лютому 2022 року Україна експортувала щомісячно на рівні 6 млрд доларів і більше, то приблизний результат за вересень становитиме 3,4 млрд доларів.

Найбільше скоротився експорт до держав Північної Африки та Азії. І зараз він відновлюється лише в контексті зернової ініціативи та відкриття портів. Також повністю припинена торгівля з російською федерацією та республікою білорусь.