Спалюватимуть сміття: Україна відмовиться від використання газу для опалення

Позитивний досвід отримання енергії від спалювання побутового сміття показав Житомир. У місті збудують три ТЕЦ, які працюватимуть на такому джерелі.

Спалюватимуть сміття: Україна відмовиться від використання газу для опалення

Україна має намір до наступного опалювального сезону повністю відмовитись від використання природного газу для опалення. Натомість спалюватиметься біомаса та RDF (тверде вторинне паливо — ред), що фактично є побутовим сміттям. Про це розповів голова правління енергетичної компанії «Нафтогаз» Юрій Вітренко.

За його словами, позитивний досвід у цьому напрямі показав Житомир.

«Досвід Житомира показує, що в більшості випадків можна до наступного опалювального сезону перейти з природного газу на опалення, наприклад, біомасу, сміття. Крім того, що ми вивчаємо цей позитивний досвід», — сказав він.

Вітренко повідомив, що «Нафтогаз» працює з містом над трьома проєктами, які дозволять виробляти тепло й електрику з біомаси та RDF. Він зазначив, що це економічно й екологічно вигідно. У Житомирі збудують три ТЕЦ, які працюватимуть на побутовому смітті та трісках.

«Ми також повинні самі усвідомлювати, наскільки важливо перейти з природного газу на біомасу, альтернативні джерела, теплові насоси якнайшвидше. Тому що за ринкової ціни на газ термін окупності таких проєктів — 2−3 місяці», — пояснив Вітренко.

Також глава «Нафтогазу» додав, що компанії економічно вигідніше допомогти зараз запустити такі проєкти, ніж імпортувати газ навіть цього опалювального сезону.