кадиров і пригожин публічно підірвали авторитет путіна — ISW

Чеченський лідер рамзан кадиров і бізнесмен, власник ПВК Вагнера (ПВК Ліга) євгеній пригожин різко висловили на адресу військового командування рф після звільнення українськими військовими Лимана на Донеччині.

володимир путін
володимир путін

Як зазначають експерти американського Інституту вивчення війни (ISW), федеральні канали та підконтрольні Кремлю блогери були вимушені давати кадирову і пригожину відсіч.

На тлі поразки рф в Лимані кадиров звинуватив російське військове командування в нездатності оперативно відреагувати на загострення ситуації. Він також заявив, що росії необхідно захопити території чотирьох областей України всіма доступними засобами, включаючи ядерну зброю малої потужності. пригожин повторив критику кадировим російського військового керівництва.

В ISW зазначають, що Захід сконцентрувався на ядерній загрозі, яку озвучив кадиров, але ці заяви були важливими з іншої причини.

кадиров і пригожин, які є силовиками з найближчого оточення путіна, своїми заявами розбили спроби кремля пом’якшити наслідки поразки.

«Їхні заяви 1 жовтня справили глибокий вплив на російський інформаційний простір. Разом вони зламали наратив Кремля, який намагався пом’якшити удар поразки навколо Лимана. До заяви кадирова федеральні ЗМІ переважно висловлювали надію на те, що новомобілізовані війська та розгорнуті підкріплення можуть або утримати лінію, або провести контратаки найближчим часом. Але ток-шоу на федеральних каналах негайно підхопили заяви кадирова-пригожина, що спонукало коментаторів у прямому ефірі посилити критику вищого військового командування», — зауважили аналітики.

Вони зазначають, що виступ екс-заступника командувача Південного військового округу рф Андрія Гурульова, котрий почав звинувачувати вище військове командування у поразці в Лимані, кремлевским пропагандистам довелося зірвати.

Такі заяви Кадирова та пригожина, пишуть аналітики, публічно підривають авторитет путіна, хоча це може бути зроблено ненавмисно.

«путін, ймовірно, відповідальний за рішення не тільки не посилювати Лиман, але й намагатися його утримати — факти, які, ймовірно, відомі принаймні кільком людям із його найближчого оточення. Таким чином, прямий напад кадирова на [генерал-полковника Олександра] Лапіна є непрямим нападом на путіна, усвідомлює це кадиров чи ні. путін і його рупори були вкрай небагатослівними щодо діяльності військових командувачів або їхніх замін, що робить заяву кадирова та її відлуння Пригожина особливо помітними», — зазначають в ISW.

Аналітики також припускають, що путін, ймовірно, усвідомлює небезпечний шлях, яким почали йти Кадиров і Пригожин.

«Цьому дали відсіч підконтрольні кремлю голоси і мілблогери … Федеральні телеканали охарактеризували заяви кадирова проти Лапіна як „досить різкі“, а мілблогери стверджували, що російське МО несе більшу відповідальність за поразку, кажучи, що Лапін не командував Лиманським гарнізоном», — пишуть в американському Інституті вивчення війни.


Джерело: ISW