Ошукали потерпілих на 10 млн грн під виглядом послуг працевлаштування в Європі — викрито шахрайську схему

За процесуального керівництва Дарницької окружної прокуратури м. Києва 13 учасників злочинної організації повідомлено про підозру у створенні, керівництві злочинною організацією, а також участь у ній і шахрайстві (ч. 1, 2 ст. 255, ч. 4 ст. 28, ч. 4 ст. 190 КК України).

Ошукали потерпілих на 10 млн грн під виглядом послуг працевлаштування в Європі — викрито шахрайську схему

За даними слідства, у березні 2022 року підозрювані розробили спільний план заволодіння коштами громадян України, у тому числі вимушених переселенців та біженців, які шукали роботу за кордоном. Для цього організатор створив вебсайт, на якому пропонувалися посередницькі послуги щодо працевлаштування у країнах Європи. Після отримання від потерпілих платежу у сумі 250 євро жодних дій щодо працевлаштування громадян підозрювані не вчиняли, а припиняли з ними зв'язок. Отримані кошти вони привласнювали та виводили через банківські картки підставних осіб.

За попередніми даними, у такий спосіб злочинне угруповання ошукало щонайменше тисячу громадян на суму понад 10 млн грн.

У межах слідства правоохоронці провели 24 обшуки за місцями проживання підозрюваних та адресами їх «офісів». Вилучено понад 100 одиниць комп’ютерної техніки, мобільні телефони, банківські картки та чорнові записи, які підтверджують протиправну діяльність. Також вилучено понад 1 млн грн готівкою, близько 35 тис доларів США та 12 тис євро.

11 підозрюваним вже обрано запобіжний захід. Щодо інших розгляд клопотань про обрання запобіжних заходів триває.

Досудове розслідування здійснюється слідчими СВ Дарницького УП ГУ Нацполіції у м. Києві за оперативного супроводу відділу протидії кіберзлочинам у м. Києві Департаменту кіберполіції Нацполіції України.