Експерт розповів, які потенційні загрози може становити втеча росіян до Казахстану

Багатовекторність забезпечує Казахстану стійкість перед напливом росіян, які тікають туди від мобілізації.

Олег Бай
Олег Бай

Про це під час ефіру на i-ua.tv заявив — Надзвичайний і Повноважний Посланник, перший заступник міністра інформації України (1997—1999), голова Державного комітету інформаційної політики України (1999—2000), генеральний консул України в Республіці Казахстан (2000—2004) Олег Бай.

«Казахстан проводить багатовекторну політику та чітко розуміє для чого він це робить. Він орієнтується на своїх сусідів. Це Китай, Іран, росія, та центрально -азійські держави, які вийшли зі складу радянського союзу. Тож Казахстан з однієї сторони заявляє, що не буде брати участь в війні проти України, а з іншого боку там проходять навчання країн ОДКБ. Тож багатовекторність забезпечує Казахстану стійкість перед напливом росіян, які тікають туди від мобілізації. З нашої точки зору було б правильно їх не приймати, адже це не біженці, не борці за справедливість та не противники війни з Україною, а люди, які дотримуються шкурних інтересів. Звичайно носії такої ідеології становлять дуже велику загрозу. Адже це люди з ватними мізками», — каже експерт.

За його словами, Казахстан має впоратися з напливом росіян.

«Чи здатні їх асимілювати в Казахстані? Адже казахстанців не так багато, але вони спокійно ставляться до людей інших національностей. Велика небезпека тому, що в Казахстані дуже м’яко поставляться до цих людей. Думаю, казахстанці впораються. У них є надійне китайське крило збоку та економічний потенціал, який відроджується», — резюмує експерт.