Експерт прокоментував скандальне призначення детектива НАБУ керівником САП

Особа, яка не працювала в прокуратурі та не здійснювала публічне обвинувачення, не може бути керівником САП. Але скандальний конкурс в САП показав, що в нашій країні це можливо.

Олег Шрам
Олег Шрам

Про це під час ефіру на i-ua.tv заявив екс-радник директора ДБР, голова ГО «Рада громадського контролю» Олег Шрам.

«Візьмемо нещодавно завершений конкурс на керівника САП. В ньому переміг виходець з НАБУ. Особа, яка жодного дня не працювала в органах прокуратури. Ця особа була просто детективом, не працювала прокурором та не наглядала за судовим розслідуванням та не здійснювала публічне обвинувачення, тому вона не може бути керівником САП. Це не менеджерська робота. Це процесуальна функція, визначена законом. Але керівником САП став звичайний детектив», — каже О. Шрам.

За його словами, наступним керівником НАБУ буде виходець з НАБУ.

«Тобто будь-яка інша особа не зможе пройти цей конкурс, адже вона умовно кажучи не відноситься до цієї касти», — зазначає О. Шрам.

Він зазначив, що переважна кількість українців не є корупціонерами та хочуть позитивних змін в державі.

" Переконаний, що після війни громадяни дадуть належну оцінку всій антикорупційній реформі, яка триває безрезультатно. Будуть змінені підходи та ми зможемо рухатися набагато швидше до бажаного результату. Доки триває війна позитивних вражень не бачу. З таким підходом, як працюють ці органи, ми не отримаємо ніякого результату. Залишати все як є — велика розкіш для українців", — резюмує експерт.