Лідери Вірменії та Азербайджану домовилися про розміщення місії Євросоюзу вздовж кордону

Вірменія та Азербайджан досягли домовленості про роботу цивільної місії Євросоюзу вздовж їхнього державного кордону.

Лідери Туреччини, Франції, Азербайджану, Вірменії на неформальному саміті ЄС у Празі
Лідери Туреччини, Франції, Азербайджану, Вірменії на неформальному саміті ЄС у Празі

Про це повідомляє пресслужба Європейської ради.

6 жовтня у Празі зустрілися президент Азербайджану Ільхам Алієв, прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян, президент Франції Емманюель Макрон та президент Євроради Шарль Мішель.

Єреван та Баку підтвердили свою прихильність до Статуту ООН та Алма-Атинської декларації 1991 року, відповідно до яких обидві сторони визнають територіальну цілісність та суверенітет одна одної. Лідери країн погодились, що це стане основою для роботи комісій із делімітації кордону, а наступне засідання прикордонних комісій відбудеться у Брюсселі до кінця жовтня.

Також Вірменія домовилася про допомогу цивільній місії ЄС вздовж кордону з Азербайджаном. А останній — співпрацювати з цією місією тією мірою, якою це її стосується.

Місія ЄС розпочнеться у жовтні та триватиме максимум два місяці. Її мета — зміцнити довіру та за допомогою своїх звітів зробити внесок у роботу прикордонних комісій.

Загострення у Нагірному Карабаху почалося після того, як 13 вересня Вірменія та Азербайджан звинуватили одне одного в обстрілах.

У Єревані наполягають, що було завдано удару по їхніх позиціях поблизу Горіса, Сотка та Джермука. Водночас у Баку відповіли, що противник здійснив диверсії на Дашкесанському, Кельбаджарському та Лачинському напрямках.

Читайте також


Людство входить у фазу глобального конфлікту по всій планеті — Юрій Буздуган

Іран атакував балістичними ракетами Ірак біля консульства США. Своєю чергою, міністр оборони Великої Британії Грант Шаппс вважає, що попереду на світ чекає ще складніший період, аніж зараз, і Британії з союзниками варто готуватися до серйозних загроз і подбати, щоб їхня міць виглядала переконливим фактором стримування. Чи розпочнеться нова світова війна та як це вплине на Україну, розбиралися з експертом-геополітиком Юрієм Буздуганом.

Рекомендовані публікації