Росіяни знову обстріляли Енергодар: пошкоджена лінія електропостачання одного з реакторів ЗАЕС

6 жовтня обстріл пошкодив лінію електропередач, яка постачає електроенергію до 6-го реактору Запорізької атомної електростанції.

Запорізька АЕС
Запорізька АЕС

Про це повідомило 7 жовтня Міжнародне агентство з атомної енергії.

Через це реактор тимчасово перемкнувся на аварійні дизельні генератори для роботи систем охолодження. За заявою МАГАТЕ, інцидент стався 6 жовтня, про нього повідомив український персонал на об’єкті.

Дизельні генератори забезпечували живлення реактора після того, як його підключення до резервної лінії було обірвано під час обстрілу промислової зони за периметром електростанції. Зовнішня високовольтна лінія електропередачі — єдина, яка доступна заводу.

Як повідомили в МАГАТЕ, генератори працювали близько 90 хвилин, доки альтернативне джерело живлення від чотирьох інших реакторів не було підключено до енергоблоку.

«Інцидент ще раз підкреслив ненадійну ситуацію з ядерною безпекою на найбільшій атомній електростанції Європи, яка зараз розташована в зоні активних бойових дій, і особливо, наскільки крихкі та вразливі зовнішні джерела енергії, які необхідні для охолодження та інших важливих функцій ядерної безпеки», — заявили в агентстві.

Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Ґроссі відзначив «мужність, кваліфікованість і досвід» операторів, заявивши, що вони знаходять рішення для подолання проблем, які постійно виникають через збройне протистояння.

«Втім, це не є стійким способом експлуатації атомної електростанції. Існує нагальна потреба створити більш стабільне середовище для заводу та його персоналу», — додав він.