Дорожнє будівництво абсолютно витратне, — експерт про прийняття Бюджету-2023

Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроєкт про Бюджет на 2023 рік. Документом передбачено, зокрема, виділення 90 мільярдів грн на будівництво доріг.

Володимир Лановий у програмі "Точка зору"
Володимир Лановий у програмі "Точка зору"

Наскільки доцільно під час війни, коли волонтери ледь встигають збирати кошти на потреби фронту, витрачати такі суми «на асфальт»? Про це поговорили в програмі «Точка зору» з Володимиром Тетеруком. Гостем випуску став відомий вчений, доктор економічних наук і професор Володимир Лановий.

«Дорожнє будівництво абсолютно витратне. Там прибутків ніяких немає, значить не створюється додана вартість. Це можна порівняти з витратами на війну. Витрати на війну прибутків не дають. Вони захищають нашу державу», — розказав експерт.

Він пояснив, що Бюджет повинен мати іншу технологію, інший алгоритм: «Спочатку треба виробляти продукцію, яка швидко обертається, швидко продається, повертає гроші виробнику і він виробляє далі. І таким чином економічний оборот відбувається в усіх галузях. І в усіх галузях накопичується по трошки прибутків. Коли прибутки є достатніми, вони концентруються. Це (будівництво доріг, — ред.) потрібно, але це другорядна річ, тому що вона сьогодні не дає прибутків».

Якщо промисловості та виробництва немає, а дороги побудували, на думку Ланового, прибутків не буде, тому що немає суб'єктів і товарів.

«Тому виробництво в першу чергу. І похідним від виробництва є створення інфраструктурних об'єктів, і віддача від інфраструктури. А віддача від доріг буде з часом», — додав вчений.