НАБУ та САП підбираються до заступника голови Офісу Зеленського через Микитася - журналіст

Звинувачений НАБУ та САП у дачі хабаря командувачу Нацгвардії Максим Микитась, екс-нардеп та власник компанії «Укрбуд», знов затриманий на спробі дати хабаря у 22 мільйони доларів меру Дніпра Борису Філатову,

Максим Микитась та Олег Татаров
Максим Микитась та Олег Татаров

Про це повідомдяє журналіст Юрій Бутусов.

«Неймовірний сюжет, таке можливе тільки в кіно та в Україні. Звинувачений НАБУ та САП у дачі хабаря командувачу Нацгвардії Максим Микитась, екс-нардеп та власник компанії „Укрбуд“, який сидів у СІЗО у 2021-му та вийшов під велику заставу та угоду зі слідством… знов затриманий на спробі дати хабаря у 22 мільйони доларів меру Дніпра Борису Філатову, і затриманий НАБУ і САП вже по інші корупційній справі», — пише журналіст.

Звідки така впевненість, що договорняки можливі навіть під час війни?

«У справі розкрадання квартир НГУ фігурантом та підозрюваним є товариш Микитася — всемогутній заступник голови офісу президенту Олег Татаров. Татаров був «рєшалою» в компанії «Укрбуд, власником якої був Микитась, і брав участь в дерібані «Укрбуда» разом з іншими партнерами Микитася, коли того запроторили у СІЗО. Татаров та інші партнери, в першу чергу Олег Майборода, вирішили, що Микитась може відсидіти за квартири сам, а вони якось розберуться з його активами. Але Микитась пішов на угоду з НАБУ, і дав покази на Татарова та Майбороду, і тому зміг звільнитись під заставу. На підставі показів Микитая НАБУ проводило по Татарову активні слідчі дії і зібралось його навіть затримувати», — заначає Ю. Бутусов.

За його словами, Татарова підтримали його керівники — особисто президент В. Зеленський та голова ОП А.Єрмак. Генпрокуратура та суди стали на захист президентського «рєшали».

«І Микитася затримало ДБР по іншій справі, забрали у НАБУ, знов посадили у СІЗО, і дуже скоро Татаров його вмовив відмовитись від скарги, щоб не заважати розвалити свою корупційну справу у судах. А багато судів Татарова слухаються. Офіс президента показав, що може навіть таку важливу справу НАБУ заблокувати та забрати і шантажувати ключового свідка. І тому Микитась пішов знову за тим, за ким сила, і знов став товаришем Татарова, знов вийшов на волю, і знов почав вести бізнес і шукати контракти для „Укрбуд“. Тепер Микитась за сприяння Татарова заганяє партнерів, які дерібанили його компанію, і в першу чергу Майбороду. У звязку з чим Майборода теж зробив рокіровку — і дав НАБУ покази проти Татарова та Микитася. Тепер він свідок звинувачення проти президентського фаворита», — пише журналіст.

За його словами, М. Микитась вирішив знов будувати бізнес. Віра у всемогутність Татарова і захист від усіх інших правоохоронців та держслужбовців були настільки великі, що Микитась особисто пішов «рішати питання» до мера Дніпра Бориса Філатова, щоб отримати контракт на будівництво метро у Дніпрі на кошти Європейського банку.

«І відкатити меру хабар у 10%. Ймовірно, він був упевнений в тому, що його зв'язки у владі надійно гарантують від усіх ризиків. Але тримавши пропозицію у 22 мільйони євро відкату від контракту, Філатов звернувся до НАБУ. І Микитась, який звільнився від НАБУ завдяки Татарову, знов був затриманий детективами. Тепер знов Микитась в руках слідчих НАБУ та САП. Це великий гачок, адже зараз знов очевидно, що Татаров не всесильний. У САП нарешті через два роки з'явився самостійний керівник, і він може діяти без узгоджень з призначеним офісом генеральним прокурором. І тому Татаров може втратити контроль за ключовим свідком у своїй справі, а НАБУ і САП отримати спільні покази і Микитася і Майбороди, які вони обидва підтвердять у суді. Цікаво, який ще незаконний трюк викине офіс президента, щоб знов повернути собі контроль за свідком?», — зазначає журналіст.

За його прогнозами, зараз, після призначення нового прокурора САП Олександра Клименка та після затримання Микитася, шанси, що Татаров отримає обвинувачення та піде під суд значно зросли.