США посилюють тиск на Туреччину через співпрацю з росією

Офіційні особи США провели переговори зі своїми турецькими колегами щодо дотримання фінансових санкцій, введених проти росії у звʼязку з її вторгненням в Україну, що є останнім кроком Заходу, спрямованим на те, щоб змусити Анкару зайняти жорсткішу позицію щодо москви.

Реджеп Тайїп Ердоган і володимир путін
Реджеп Тайїп Ердоган і володимир путін

Делегація на чолі з помічником міністра фінансів США Елізабет Розенберг зустрілася з керуючим центральним банком Туреччини та бізнес-групами в Анкарі та Стамбулі на початку цього тижня, а в середу мала зустрітися з місцевими чиновниками міністерства фінансів.

Візит відбувається через тиждень після того, як президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган та його російський колега володимир путін провели переговори у столиці Казахстану, їхню четверту особисту зустріч за останні кілька місяців.

Лідери двох країн домовилися зміцнювати енергетичні звʼязки та створити у Туреччині міжнародний газовий вузол, що потенційно зробить цю країну ключовим маршрутом для російських потоків до Європи.

Поглиблення економічних та торговельних звʼязків Туреччини з росією викликало гнів Заходу, який хоче створити єдиний міжнародний фронт, щоб переконати москву змінити курс щодо України.

Заступник міністра фінансів США Воллі Адейемо відвідав Туреччину у червні, що було частиною зусиль адміністрації президента США Джо Байдена щодо мобілізації підтримки для придушення російських активів за кордоном.

Пізніше Адейемо надіслав листа декільком турецьким бізнес-групам, попередивши їх про наслідки ведення бізнесу з росією.

У вересні Управління Мінфіну з контролю за іноземними активами попередило фінансові установи про ризики укладання нових або розширення існуючих угод із російським оператором платіжних карток «Мир». Це стривожило турецьких чиновників, і всі пʼять турецьких банків, які брали участь у системі, згодом відмовилися від неї.