СБУ ліквідувала у Дніпрі ворожу ботоферму, яка створила майже 10 тис. фейкових акаунтів для «розгону» кремлівської пропаганди в ЄС

Кіберфахівці Служби безпеки нейтралізували потужний канал поширення проросійської пропаганди серед громадян України та Євросоюзу.

СБУ ліквідувала у Дніпрі ворожу ботоферму, яка створила майже 10 тис. фейкових акаунтів для «розгону» кремлівської пропаганди в ЄС

Крім того, задокументовано факти масштабної агітації на підтримку країни-агресора і «розгону» закликів до захоплення державної влади в Україні.

Для проведення ворожих інформаційних диверсій окупанти створили через підконтрольну ботоферму майже 10 тис. фейкових акаунтів. Для їх анонімної реєстрації використовували sim-картки українських, російських та європейських мобільних операторів.

До організації незаконної діяльності причетна мешканка обласного центру, яка тривалий час працювала у сфері ІТ. Після повномасштабного вторгнення на неї «вийшов» представник спецслужб рф і запропонував негласне співробітництво на користь окупантів.

За проведення підривної діяльності вона отримувала гроші з рф.

Також зафіксовано випадки дистанційного адміністрування ворожого телекомунікаційного вузлу напряму з території росії.

Наразі слідчі Служби безпеки повідомили зловмисниці про підозру за ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади) Кримінального кодексу України.