Експерт розповіла, чому в Україні треба провести дерусифікацію

В країні провести дерусифікацію, щоб Україна мала своє українське обличчя.

Роксана Харчук
Роксана Харчук

Про це заявила старший науковий співробітник Інституту Літератури ім.Т.Г.Шевченка НАН України Роксана Харчук.

«В Україні ставлення до російської літератури визначається тим, що це імперська література. А Україна та українська культура є колоніальною. Тому існує певна державна стратегія для того, щоб розвивати власну культуру. Якщо є національна мова, то і є національна культура. Це об’єктивна реальність. Імперія має набагато більший потенціал, але литовці живуть з литовською літературою, іспанці з іспанською, вона їх цілком задовольняє. А культура це дуже широке поняття. Наше завдання це декомунізація та дерусіфікація. Потрібні реформи, які Україна проводить десятиліттями, але ми їх ніяк не можемо реалізувати в повній мірі. Крім того, нам потрібен простір, куди будуть звозити пам’ятники монументальної культури, щоб не було знищення», — каже експерт.

За її словами, в освітньому процесі — це перш за все шкільна програма.

«Зарубіжна література є в дуже небагатьох школах світу. В Україні вона виникла через велику кількість філологів. Війна викликала ненависть до російської літератури. До речі, культурні діячі не могли жити в рф, та емігрували. Тож треба провести дерусифікацію, щоб Україна мала своє українське обличчя», — зазначає експерт.
За її словами, було багато спроб мирного співіснування української та російської культури, але з цього нічого не вийшло.

«Є дві думки- російська література відповідальна за те, що відбувається в рф. Другий — що російський тоталітаризм та фашизм знищив російську літературу. Вони прикриваються Достоєвським та Толстим, але насправді пересічний росіянин не читав цих творів. Проте наша задача дуже проста — звільнити простір для розвитку своєї культури, літератури та мови. Ми повинні мати своє обличчя», — резюмує експерт.