Булгаков ненавидів українців — експерт

Відомий письменник Михайло Булгаков ненавидів українців, тому про це мають відверто казати працівники музею, який вирішили зберігати.

Роксана Харчук
Роксана Харчук

Про це під час ефіру заявила старший науковий співробітник Інституту Літератури ім.Т.Г.Шевченка НАН України Роксана Харчук.

«В українських школах треба відмовитися від вивчення російської літератури. Далі час пройде і буде видно. Є якісні російські твори, які просто так не можна викинути. Русисти, яких багато в Україні мають займатися осмисленням російської літератури. Читати твори через призму імперськості та ставлення до українців. Наприклад, чому вибухнув скандал з Булгаковим. Адже коли ми читаємо „Дні Турбіних“ чи „Білу гвардію“, то відчуваємо не прийняття українців, нашої державності, мови та культури. В цих творах відображена зневага до них. Тому коли Булгакова показують антисталінщиком — це не так. Булгаков ненавидів українців. Хай його музей залишається. Але тоді його робітники мають казати правду. Зокрема, що насправді думав Булгаков про українців. Про його українофобію», — каже експерт.

За її словами, музейна справа мусить бути об’єктивною та правдиво висвітлювати певну особистість правдиво.

Також Роксана Харчук зазначила, що у колоніальних націй завжди виробляється почуття меншовартості. Імперський шаблон тривалий час висів над українцями.

«В Києві є музей О. Пушкіна, але немає В. Підмогильного, який написав найкращий роман „Місто“ про Київ. Так бути не може», — резюмує експерт.