Швеція проведе додаткове розслідування щодо пошкодження газопроводу «Північний потік»

Швеція оголосила про проведення додаткового розслідування збитків, завданих минулого місяця двом газопроводам «Північний потік».

Витіг у газопроводі "Північний потік"
Витіг у газопроводі "Північний потік"

Про це йдеться у заяві прокурора, який веде справу, пише Reuters.

Швеція та Данія дійшли висновку, що чотири витоки на газопроводах «Північний потік» та «Північний потік-2» були викликані вибухами, але не сказали, хто може нести за це відповідальність. Світові лідери назвали це актом саботажу.

«Я прийняв рішення разом із поліцією безпеки провести низку додаткових розслідувань на місці злочину, — сказав головний прокурор Матс Юнгквіст. — Збройні сили на запит вирішили надати допомогу в розслідуванні».

Прокурор заявив, що збройні сили мають ресурси і досвід для розслідування місця злочину «так, як ми хочемо», але відмовився від подальших коментарів.

Збройні сили Швеції повідомили цього тижня, що проводять незалежне дослідження морського дна в районі витоків за допомогою тральщиків.

«Я можу підтвердити, що ми підтримуємо прокуратуру у звʼязку з підводними дослідженнями, проведеними кораблем HMS Belos», — сказав офіційний представник ВМС Швеції Джиммі Адамссон.