Експерт назвав головні смисли заяв путіна на Валдайському форумі

Не варто мати ілюзій, що президент росії володимир путін відмовився від можливостей використовувати ядерну зброю проти України.

володимир путін
володимир путін

Про це заявив політолог Володимир Воля.

«Не варто мати ілюзій, що путін відмовився від можливостей використовувати ядерну зброю проти України. За словами путіна, рф не потрібен ядерний удар по Україні, у цьому немає ані політичного, ані військового сенсу. Ядерну зброю може бути застосовано для захисту свого суверенітету, територіальної цілісності, для забезпечення безпеки російського народу. США не мали військової доцільності, щоб застосовувати ядерну зброю проти Японії, але вони це зробили, бо вважали, що це в їхніх інтересах. Таким чином, виходить наступний контекст: путін вважає, що анексовані українські регіони — частина рф, а ядерну зброю можна використовувати як у рамках доктрини, так і для реалізації якихось інтересів», — каже політолог.

Також В. Воля розповів, про інші головні смисли заяв путіна на Валдайському форумі.

Ключовий вислів путіна:

«Багато хто хотів би почути, що я боюся. Але якби я боявся, я нічого не робив би. Я робитиму те, що вважаю за потрібне для інтересів народу своєї країни».

Ці слова розкривають особисте ставлення путіна до того, що відбувається:

— ні про що не шкодує;

— не має наміру змінювати свою політику;

— не вважає, що є якісь критичні для нього обставини на фронті в Україні, в економічній та соціальній ситуації в самій рф.

«Тобто кремлівський диктатор вважає, що він має можливості, щоб ще довго боротися на „геополітичному татамі“. При цьому не лише уникнути поразки в поєдинку, а й перемогти. путін у Валдаї нічого нового не повідомив, повторив свої колишні позиції», — зазначає В. Воля.

За його словами, в. путін не бачить критичних наслідків від війни, але змушений був реагувати на «ремствування», що поширюється в російському суспільстві:

«Звичайно, ми маємо витрати, і насамперед це стосується втрат, пов'язаних із проведенням спеціальної військової операції. Усі про це думають. Є економічні втрати. Але є величезні здобутки. Те, що відбувається, зрештою, я хочу це підкреслити, зрештою, йде на користь росії та її майбутнього», — визнав під час виступу путін.

Також в. путін заспокоював росіян, переконуючи що:

— пройдено пік негативного впливу санкцій на економіку;

— втрати України війні у 7−10 разів більші за російські.

«І виправдовував війну старими вигадками про „захист Донбасу“, загрозу росії з боку України та НАТО. Заявив, що у питаннях боротьби із зовнішніми загрозами у росії загалом „повний консенсус“, „дуже велика консолідація суспільства“. Загалом це виглядає як виправдання оборонного характеру, адресоване російській аудиторії. І показово, що путін вже змушений вдаватися до виправдань і вселяти „дуже велику консолідацію“, хоча поки що не бачить критичних для себе наслідків від війни», — резюмує експерт.

Рекомендовані публікації