Журналістці пропагандистського телеканалу «Мариуполь 24» оголосили підозру у колабораціонізмі

Генеральна прокуратура оголосила підозру у колабораційній діяльності мешканці Маріуполя, яка працює на пропагандистському телеканалі «Мариуполь 24». Їй загрожує до 12 років позбавлення волі.

Журналістці пропагандистського телеканалу “Мариуполь 24” оголосили підозру у колабораціонізмі
Журналістці пропагандистського телеканалу “Мариуполь 24” оголосили підозру у колабораціонізмі

За даними слідства, наприкінці 2021 року мешканка м. Маріуполя, маючи диплом за фахом «Журналістика», працевлаштувалась на один з маріупольських місцевих телеканалів. У вересні поточного року, перебуваючи в окупованому місті, підозрювана почала працювати «кореспондентом» на пропагандистському телеканалі «Мариуполь 24″», — йдеться у повідомленні.

Як повідомили правоохоронці, «журналістка» здійснює підбір тем і спікерів для проросійських новинних сюжетів, організовує зйомки, забезпечує інформаційну діяльність каналу загарбників, поширюючи «правильні новини» задля маніпулювання свідомістю мешканців захопленого агресором міста.

За інформацією Служби безпеки України мова йде про Ірину Єфремову уродженку Маріуполя, яка добровільно погодилася стати кореспонденткою пропагандистського каналу.

Вона підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 6 ст. 111−1 KK України («Колабораційна діяльність»), у веденні інформаційної діяльності в співпраці з державою-агресором та/або її окупаційною адміністрацією, спрямованих на підтримку держави-агресора, її окупаційної адміністрації чи збройних формувань та/або на уникнення нею відповідальності за збройну агресію проти України, за відсутності ознак державної зради.

Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від 10 до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади або вести певну діяльність на строк від 10 до 15 років та з конфіскацією майна або без такої.