️ МАГАТЕ розповіли про «Брудну бомбу» в Україні

Інспектори Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) завершили перевірку трьох об’єктів в Україні та не виявили жодної незаявленої ядерної діяльності.

️ МАГАТЕ розповіли про "Брудну бомбу"
️ МАГАТЕ розповіли про "Брудну бомбу"

росія висунула Україні звинувачення щодо нібито виготовлення «брудної бомби». Після письмових заяв України МАГАТЕ перевірило діяльності трьох локаціях — Інституту ядерних досліджень у Києві, Східного гірничо-збагачувальному комбінату в Жовтих Кодах і ВО «Південний машинобудівний завод» у Дніпрі.

Інспектори організації завершили польову перевірку об’єктів на запит українського уряду, йдеться у Twitter-акаунті агентства.

«На підставі оцінки наявних на сьогоднішній день результатів та інформації, наданої Україною, Агентство не виявило жодних ознак незаявленої ядерної діяльності та матеріалів у місцях розташування», — сказано у повідомленні.

Інспектори також відібрали зразки навколишнього середовища для аналізу в лабораторіях гарантій МАГАТЕ та його мережі аналітичних лабораторій. Так, відбір проб навколишнього середовища є загальновживаним заходом гарантій із надчутливими аналітичними методами, які можуть надати інформацію про минулу та поточну діяльність, пов’язану з поводженням з ядерними матеріалами.

Нагадаємо, представники МАГАТЕ перевіряли українські мирні об’єкти, які росія брехливо називала місцями розробки «брудної бомби».