Екс-начальника СБУ Харківщини Романа Дудіна залишили під вартою: подробиці

Печерський районний суд м. Києва сьогодні, 4 листопада, продовжив на місяць запобіжний захід щодо колишнього начальника Управління СБУ в Харківській області Романа Дудіна.

Роман Дудін
Роман Дудін

Про це повідомляють адвокати Р.Дудіна.

Раніше Дудіна було арештовано на 2 місяці без альтернативи застави. Йому інкримінують державну зраду і самовільне залишення служби.

Нагадаємо, 29 травня президент Володимир Зеленський звільнив Дудіна начебто за недбале виконання службових обов'язків і пообіцяв йому розслідування правоохоронців. Тоді очільник держави заявив, що Дудін «не працював на захист міста з перших днів повномасштабної війни, а думав тільки про себе».

У Державному бюро розслідувань запевняють, що 24 лютого, на початку повномасштабного вторгнення, Дудін намагався перешкоджати роботі керівництва області та, начебто, хотів особисто керувати обороною.

Сам екс-керівник СБУ Харківщини, коментуючи причини справи проти нього, заявив про політичний характер переслідування. На його думку, заступник керівника Офісу президента України Олег Татаров допомагає переслідувати його за вказівкою члена партії «Слуга народу» Вадима Слюсарєва, який тісно пов'язаний з росіянами.

За інформацією Дудіна, Слюсарєв був куратором партії «Слуга народу» у Харківській області і 18 лютого виїхав з України до Російської Федерації. Свої звинувачення на адресу Слюсарєва екс-керівник СБУ Харківщини підкріплює посиланням на відео, на якому помічник Слюсарєва розповідає про співпрацю останнього з ФСБ.

Про політичний та замовний характер справи свідчить, на думку колишнього очільника СБУ Харківщини, і сьогоднішнє рішення судді. Як наголосили журналістам захисники Дудіна, жодної підстави тримати їх підзахисного під вартою не було — ніяких слідчих дій із ним за останні два місяці не проводили, жодних нових доказів суду представлено не було, а покази свідків суперечать один одному.

На думку захисту, йдеться лише про те, аби ізолювати Дудіна, а ДБР, прокуратура та суд у цьому фактично підіграють Офісу президента.

Нагадаємо, що харківська тероборона отримала зброю зранку 24 лютого зі зброярні СБУ саме за розпорядженням Дудіна, поки поліція та інші силовики перебували в прострації. Це спростовує слова президента про те, що Дудін «з перших днів війни не працював на захист міста». Проте, попри цей факт, правоохоронна система воліє залишатися на боці глави держави, то ж Дудін залишається під вартою.