У роботі терміналів Starlink в Україні фіксують перебої

З 24 жовтня в Україні відключилися близько 1300 терміналів супутникового зв’язку Starlink від SpaceX Ілона Маска.

У роботі терміналів Starlink в Україні фіксують перебої

Ймовірно, це пов'язано з фінансуванням, припускає CNN з посиланням на кілька джерел.

На початку жовтня стало відомо, що компанія Маска попередила Пентагон, що може припинити фінансування надання супутникового зв'язку Starlink в Україні, якщо відомство відмовиться виплачувати десятки мільйонів доларів на місяць. В Офісі президента України зазначили, що Україна знайде рішення, щоб супутниковий зв'язок працював і надалі.

Згодом Маск заявив, що Starlink працюватимуть в Україні незалежно від готовності Міноборони США надати фінансування. Водночас CNN пише, що переговори щодо фінансування відомством роботи терміналів тривають.

Видання зазначає, що нещодавнє відключення терміналів в Україні почалося 24 жовтня, як стверджує один зі співрозмовників видання — за браком фінансування. Перебої в роботі стосувалися партії з 1300 терміналів, які Україна придбала у британської компанії в березні і які використовувалися для операцій, пов'язаних з веденням бойових дій.

SpaceX стягувала з українських військових 2500 доларів на місяць за підтримання зв'язку з кожним з 1300 терміналів, що в загальній вартості до вересня становило майже до 20 млн доларів. Перед тим, як термінали повністю відключилися, оборонне відомство на початку жовтня звернулося до британських колег з проханням оплатити місячний рахунок у 3,25 млн. доларів. Британський чиновник заявив, що після обговорень між міністерствами «було вирішено, що існують більш пріоритетні військові можливості».

«Ми підтримуємо ряд терміналів, які мають пряму тактичну користь для українських військових у відбитті російського вторгнення. Ми розглядаємо і визначаємо пріоритетність усіх нових запитів з точки зору впливу, який внесок може мати на підтримку України в захисті свого народу від жахливого вторгнення Путіна», — сказав британський чиновник в коментарі CNN.  «

Високопоставлений український чиновник підтвердив CNN факт відключення, назвавши апарати Starlink «дуже важливими» у війні проти Росії.

За даними SpaceX в Україні знаходиться майже 20 тисяч терміналів Starlink, більшість з них були повністю або частково придбані за рахунок зовнішнього фінансування, зокрема від урядів США, Польщі та Британії.


Джерело: CNN