У Нью-Йорку показали виставу про війну в Україні

У нью-йоркському театрі Soho Playhouse на Мангеттені відбулася прем’єра вистави «Псалом», присвяченої боротьбі українського народу проти російських загарбників.

У Нью-Йорку показали виставу про війну в Україні

Як повідомляє Укрінформі, ідея постановки належить актору Георгію Мельському — вихідцю з України, котрий мешкає у США.

Вистава, яку автори називають «музичною баладою», побудована на поезіях українського письменника із Нью-Йорка Василя Махна. Георгій Мельський за участі американського аранжувальника Яна Перчука поклав їх на музику й виконує на тлі кадрів війни, руїн Бучі, Маріуполя та інших міст, картин життя українських біженців.

«24 лютого, коли росія напала на Україну, я був такий шокований, що почав виносити ідею — як показати це для американського глядача, але мовою мистецтва, — сказав у коментарі Укрінформу Мельський. — Обговорив її з Махном… Цикл його „псалмів“ про війну підійшов для цього ідеально».

За словами Махна, основна ідея проєкту — «зафіксувати цей складний час і спільно пережити».

«Тому що мистецтва під час війни має виконувати свою функцію… Для нас це був своєрідний виклик: подати у концентрованому вигляді те, про що всі говорять», — пояснив він Укрінформу.

Гроші, виручені за квитки, підуть на гуманітарний рахунок Нацбанку України, а також на підтримку письменників, які постраждали під час війни.