Черговий фейк: пропагандисти брешуть, що Італія відмовилася допомагати Україні

росіяни поширюють брехливі новини про те, що Італія нібито заморозила відправку шостого пакету військової допомоги Україні через «непомірні апетити Зеленського».

Черговий фейк: пропагандисти брешуть, що Італія відмовилася допомагати Україні

Як зазначають на фактчекінговому ресурсі StopFake, насправді у публікації Il Messaggerо, на яку посилаються пропагандисти, йдеться про планування допомоги.

Найближчими днями генсек НАТО Столтенберг зустрінеться з прем'єр-міністеркою Італії Мелоні та міністром оборони Крозетто. На цій зустрічі сторони планують скоординуються щодо військової допомоги Україні.

У статті також наголошується, що наразі Італія має недостатню кількість зенітних ракет SAMP-T, які просить Україна. Однак цілком імовірно, що на зустрічі зі Столтенбергом може йтися про інші системи озброєння.

До того ж, уряд Італії ще не поставив усю зброю з попередніх — четвертого та п'ятого — пакетів військової допомоги Україні.

З реальної публікації в Il Messaggero видно, що призупинення військової допомоги пов'язане зовсім не з «непомірними апетитами Зеленського» чи необґрунтованим страхом перед «нелегальною торгівлею зброї», а з організаційними проблемами, які вирішуються.