На Харківщині виявили секретні матеріали наради окупантів з міністерством рф у сфері освіти

Прокурори Харківської обласної прокуратури отримали чергові докази спроби впровадити російську освіту на Харківщині. У так званому «відділі освіти», що був сформований в Ізюмі під час окупації міста, правоохоронці вилучили папку з секретними документами, у яких зазначено, як мала проходити «розбудова» російської освіти на Харківщині.

На Харківщині виявили секретні матеріали наради окупантів з міністерством рф у сфері освіти

Серед документів — «материалы к совещанию по вопросам поддержки и развития систем образования Харьковской области». Одним з кураторів цього процесу було «Министерство просвещения Российской Федерации».

Окупанти мали за мету видати учням російські атестати про закінчення 11 класів. В одному з документів наголошено, що «Минпросвещения надо ускорять по печати аттестатов на базе Белгородской области».

Також серед планів було запрошення до регіону викладачів з РФ — особливий акцент мав бути на «историках и литераторах» з метою запровадження «патриотического воспитания».

В одному з документів зазначено, що діти мають орієнтуватися виключно на заклади вищої освіти у Бєлгородській області.

Крім того, «1−2 особо отличившихся детей» окупанти планували відправити до табору в тимчасово окупованому Криму, а учнів 7−9 класів — до Бєлгорода. Під прикриттям «турботи та відпочинку» планувалася російська пропаганда для дітей.

Вилучені документи будуть використані прокурорами для притягнення до відповідальності колаборантів та розслідування злочинів, пов"язаних із впровадженням російської освіти.

32