Чи буде евакуація киян в разі блекауту: в Київраді прояснили ситуацію

Про евакуацію киян в разі блекауту поки мова не йде, панікувати не варто.

Ганна Свириденко
Ганна Свириденко

Про це під час ефіру на i-ua.tv заявила депутатка Київради Ганна Свириденко.

«Ми живемо під час війни. Тому блекаут міг би трапитися ще з перших днів війни в будь- якому місті. Але тільки зараз почали масово обстрілювати об’єкти інфраструктури. Тому центральна та місцева влада мають до цього готуватися. Проте говорити вже про можливу евакуацію зарано. Поки розглядається можливість розгортання центральних пунктів обігріву в школах та садочках, якщо довгий час не буде електрики. Також варто говорити з власниками приватних кінотеатрів, адже тільки в садочках та школах місця не вистачить», — каже депутатка.

За її словами, останніми тижнями в Україну привезли більше ППО, тому ми менше чуємо обстріли. Також ми почали краще захищати наші ТЕЦ та ТЕС.

«Паніки, в принципі, не має бути. Для того щоб не допустити блекауту, ми маємо звертатися до наших міжнародних партнерів, щоб нам більше надавали ППО. Також ми маємо захистити наші об’єкти інфраструктури залізобетонними спорудами. Це не захистить від прямого удару, але захистить від ударної хвилі. Також важливо заощаджувати електрику і щоб в багатьох будинках з’явилося опалення. Адже коли в квартирах холодно, то всі вмикають обігрівачі та кондиціонери. Тому можуть перегоріти щитові та виникнути різні проблеми. Дуже важливо, щоб по всій країні запустили опалення. Тоді люди будуть більше заощаджувати», — зазначає Г. Свириденко.

За її словами, чи вистачить ресурсів пройти зиму в Києві та Київській області, залежить від багатьох факторів.

«Поки у нас недостатньо закуплено газу та вугілля. Тому в лютому можуть бути проблеми. Якою буде температура в квартирах киян, залежить від зовнішньої температури та теплоносія, який постачається до наших будинків по мережах. Тут питання до якості будинкових та внутрішньо будинкових мереж. Тому що через це втрачається температура і відбувається недоотримання тепла. І температура в квартирах може бути від 14 до 18 градусів», — резюмує депутатка.