Генасамблея ООН ухвалила проєкт резолюції щодо компенсації Україні збитків через війну

​Генеральна Асамблея ООН сьогодні, 14 листопада, ухвалила проєкт резолюції щодо створення механізму компенсації Україні збитків, спричинених війною росії проти України.

Генасамблея ООН ухвалила проєкт резолюції щодо компенсації Україні збитків через війну

Про це повідомляє Суспільне.

За резолюцію проголосували 94 країни, проти — 14, 73 — утримались.

Раніше сьогодні постійний представник України при ООН Сергій Кислиця на засіданні надзвичайної спеціальної сесії Генасамблеї ООН представив проєкт резолюції щодо створення механізму надання репарацій Україні.

За словами Кислиці, документ містить заклик до держав-членів об'єднатися і створити легітимну міжнародну інфраструктуру для подолання наслідків російської агресії проти України, фіксації доказів звірств і «збереження надії на справедливість для мільйонів тих, чиє життя назавжди змінилося через імперські амбіції маленького правителя великої країни».

Документ під назвою «Забезпечення засобів правового захисту та репарацій у зв’язку з агресією проти України» підготовлений Україною за співавторства майже півсотні країн. Він містить визнання країнами ООН необхідності створення міжнародного механізму відшкодування збитків, завданих Україні російською федерацією, та рекомендації державам щодо створення міжнародного реєстру збитків. Ідеться про документування доказів та інформації щодо шкоди, втрати або каліцтва, заподіяні фізичним і юридичним особам, а також державі Україна.