кремль спланував масштабний ракетний удар по Україні — ISW

кремль підготував масований ракетний удар 15 листопада по Україні до того, як президент Володимир Зеленський представив свою мирну пропозицію з 10 пунктів на саміті G20.

росія продовжить "спецвійськову операцію" в Україні
росія продовжить "спецвійськову операцію" в Україні

Аналітики нагадали, що під час виступу український лідер наголосив, що переговори можливо вести лише тоді, коли росія:

  • повністю виведе свої війська з України;
  • відновить територіальну цілісність України;
  • забезпечить покарання за військові злочини серед інших положень щодо ядерної, енергетичної та продовольчої безпеки.

«Ймовірно, кремль навмисне спланував масштабний ракетний удар по Україні в очікуванні виступу Зеленського на саміті G20, враховуючи, що багатоспрямована ракетна кампанія вимагає значної військової підготовки», — пояснили в ISW.

Водночас фахівці вказали, що російська провоєнна спільнота стверджувала нібито кремль «помстився» за «русофобські» заяви Зеленського невдовзі після його виступу.

Проте, як підкреслили в Інституті вивчення війни, неможливість розпочати таку масовану атаку в короткий термін свідчить про незацікавленість Кремля в створенні передумов для переговорів з Україною.

У звіті також додали, що підтверджує незацікавленість рф у мирних перемовинах і офіційний наратив кремля навколо зустрічі G20.

«путін не з'явився на саміт, а натомість підписав численні укази про надання почесних найменувань окупованим Росією містам України. А його речник Дмитро Пєсков і міністр закордонних справ рф Сергій Лавров заявили, що росія продовжить „спецвійськову операцію“ в Україні», — підсумували в ISW.


Джерело: ISW