Іван Пєтухов звернувся до учасників 13-го Українського форуму з управління Інтернетом

13-й Український форум з управління Інтернетом, вчора, 23 листопада, під час молодіжної складової Форуму, був перерваний ракетними обстрілами цивільного населення та критичної інфраструктури всієї країни.

Іван Пєтухов на 13-му Українському форумі з управління Інтернетом
Іван Пєтухов на 13-му Українському форумі з управління Інтернетом

«Ворог в черговий раз в підлий спосіб перевіряв нас на міцність, але я впевнений — ми набагато міцніше за нього», — сказав голова Комісії з питань науки та ІТ Іван Пєтухов під час звернення до учасників 13-го Українського форуму з управління Інтернетом 24 листопада.

Він процитував Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного:

«Ми ведемо війну проти країни, розмір якої у 28 разів більший за розмір нашої держави, населення якої чисельніше за наше у 4 рази, військовий потенціал якої кратно перевищує наші можливості. Ми ведемо війну на суходолі, у повітрі, на морі, в кіберпросторі тощо. Ми ведемо війну не 8 місяців, а 8 років і 8 місяців. Усе це свідчить про нашу стійкість, мужність захищати своє і жагу перемогти».

Кіберпростір — одне з ключових посилань у зверненні Залужного, і це символічно, каже голова Комісії, бо віртуальний фронт такий же як і реальний, фізичний фронт.

Також Пєтухов згадав 30-річну історію української незалежності.

«Хочу зауважити, як північний агресор і ворог всього українського скуповував за безцінь стратегічні підприємства та ставив своїх гауляйтерів, точніше доморощених гнид, на ключові пости державного управління й економіки країни, заводив свої бізнеси та скуповував підприємства в ключових галузях, чи під виглядом європейських інвестицій заводив фсбшні активи. Ми це бачимо й в електронних комунікаціях: перші мобільні оператори ще на початку 2000-х були куплені ззовні; а у 2012 році ворог за допомогою своїх посіпак і підконтрольних компаній намагався купити точку обміну інтернет-трафіком і знищити тим самим внутрішню зв'язність в Україні на передодні віроломного вторгнення й анексії частини території 2014 року. Але тоді в них цього не вийшло, ми відстояли головний ресурс українського інтернету — точку обміну трафіком Інтернет асоціації України. Але проґавили в іншому — за 8 років війни до 3-х ведучих точок обміну трафіком увійшли оператори та ресурси рфівсько-білоруского агресора. Саме вони допомагали здійснювати потужні кібератаки на державні ресурси України, пам’ятаймо це й у свій час дамо належну оцінку», — заявив він.

Але не дивлячись на війну та скруту, на його думку, українську вільне інформаційне суспільство по всьому світу дорослішає на очах і формує нову Українську націю, що здатна не тільки перемогти ворога та відродити Україну, а й змінити на краще весь світ.

«Доказом тому є спільна дія суспільства проукраїнського бізнесу та мужніх представників державних органів, які не збігли з робочих місць, а об’єдналися та дали відсіч агресору в цей непростий для країни час», — додав голова Комісії.

Наостанок Іван Пєтухов побажав усім учасникам плідного обміну думками та ідеями під час проведення 13-го Українського форуму з управління Інтернетом.