Німеччина сама має вирішувати, чи передавати Україні ЗРК Patriot

Так генсек НАТО прокоментував заяву Німеччини про необхідність консультацій з Альянсом, щодо передачі ЗРК Patriot Україні.

«Передавати Україні ті чи інші системи протиповітряної/протиракетної оборони чи ні — вирішувати урядам країн. Так генсек НАТО Єнс Столтенберг відповів на брифінгу на питання про ситуацію, коли Німеччина запропонувала Польщі ЗРК Patriot, а Варшава сказала — „краще дайте їх Україні“, і Берлін відповів, що для цього потрібне рішення союзників з Альянсу, і що їх це все заскочило зненацька», — сказано в повідомленні.

Під час брифінгу Столтенберг наголосив, що фахівці Альянсу «не проводили жодної роботи [з навчання] персоналу системам ППО на території України».

«Це наголошує на тому, що НАТО — не частина конфлікту, у нас немає сил і військ [в Україні]. <…> Наше завдання — зробити так, щоб українці могли оперувати більш ніж сучасними системами без розміщення персоналу НАТО в Україні», — пояснив він.

Генсек НАТО нагадав, що союзники передали Україні чимало «просунутих» систем ППО/ПРО, включно з норвезькою NASAMS, «яка показала неймовірну ефективність», і «більш ніж просунутим» німецьким ЗРК IRIS-T SLM. Також союзники навчають екіпажі, допомагають із ремонтом та запчастинами, та надають боєзапас для комплексів, додав генсек Альянсу.

«Я був на тижні в Іспанії, і там пообіцяли додаткові батареї Hawk», — сказав він.