Шольц: голод більше ніколи не повинен використовуватися як зброя

росія загострила продовольчу ситуацію на планеті, обстрілюючи сільськогосподарську інфраструктуру України та блокуючи чорноморські порти. Але голод більше ніколи не повинен використовуватись як зброя, тому Німеччина й надалі підтримуватиме Україну в питанні експорту зерна.

Про це у своєму відеозверненні в рамках ініціативи Grain From Ukraine заявив канцлер Німеччини Олаф Шольц, повідомляє ZDF. Він пообіцяв Україні подальшу підтримку з боку Німеччини, щоб запобігти світовому голоду.

«На тлі загарбницької війни росії проти України Німеччина надасть ще десять мільйонів євро на поставки зерна з України в координації зі Всесвітньою продовольчою програмою», — заявив Шольц.

Він повідомив, що корабель Всесвітньої продовольчої програми за підтримки Німеччини зараз прямує, щоб доставити українське зерно до Ефіопії.

«Сьогодні ми вшановуємо пам'ять жертв Голодомору. У 1932−33 роках до чотирьох мільйонів українців стали жертвами цього голоду в Україні, який навмисно спричинив тодішній радянський диктатор Йосип Сталін. Сьогодні ми згодні з тим, що голод більше ніколи не повинен використовуватися як зброя. Ось чому ми не можемо прийняти те, що зараз переживаємо: найгіршу глобальну продовольчу кризу за останні роки з руйнівними наслідками для мільйонів людей — від Афганістану до Мадагаскару, від Сахеля до Африканського Рогу», — сказав Олаф Шольц, звертаючись до президента України Володимира Зеленського

Канцлер Німеччини наголосив, що росія загострила цю ситуацію, націлившись на сільськогосподарську інфраструктуру України та блокуючи чорноморські порти протягом місяців.

«Але ця цинічна війна з боку росії не буде прийнята», — запевнив Шольц.

Він нагадав, що у липні ООН і Туреччина домоглися від росії зняття військово-морської блокади українських чорноморських портів спеціально для експорту зерна, тому що Україна є важливим постачальником на світовому ринку продовольства.

Шольц сказав, що Німеччина вітає успішні зусилля ООН щодо розширення так званої «Чорноморської ініціативи щодо зерна» і запевнив, що світ дуже уважно стежить за тим, чи виконує росія свої зобов'язання.


Джерело: ZDF

Рекомендовані публікації