У США можуть оголосити ПВК «Вагнер» терористичною організацією

Адміністрація президента США Джо Байдена розмірковує, чи варто оголошувати російську приватну військову кампанію «Вагнер» іноземною терористичною організацією. Так США можуть спробувати перешкодити діяльності ПВК в Україні та її дедалі більшій присутності в Африці.

У США можуть оголосити ПВК «Вагнер» терористичною організацією
У США можуть оголосити ПВК «Вагнер» терористичною організацією

Про це пише Bloomberg з посиланням на два поінформовані джерела.

Визнання ПВК «Вагнер» терористичною організацією дозволило б США розпочати кримінальне переслідування групи та її членів, а також накладати арешти на її активи по всьому світу.

За словами джерел, адміністрація Байдена поки не ухвалила остаточного рішення. У Держдепартаменті США відмовилися підтвердити обговорення щодо «вагнерівців», але сказали, що США «продовжать притягувати до відповідальності тих, хто несе відповідальність за війну росії».

Угруповання, як і його засновник євген пригожин, уже перебувають під санкціями США, ЄС і Великої Британії. ПВК виникла 2014 року та активно діяла в низці країн, де росія має важливі інтереси, зокрема Сирії, Лівії, Центральноафриканській Республіці та Україні. Бойовиків звинувачують у скоєнні воєнних злочинів та злочинів проти людяності.

Нагадаємо, у кремлі створюють нову ПВК для протидії зростанню впливу Євгена Пригожина. За даними американських аналітиків, російські посадовці, імовірно, намагаються послабити вплив фінансиста групи «Вагнера» і так званого «кухаря путіна».