НАТО планує інвестувати у системи озброєнь радянської доби

НАТО планує інвестувати у системи озброєнь радянського зразка, які використовуються в Україні.

НАТО планує інвестувати у системи озброєнь радянської доби
НАТО планує інвестувати у системи озброєнь радянської доби

Про це у середу в Бухаресті заявив Держсекретар США Ентоні Блінкен.

Водночас у деяких випадках, як зазначив держсекретар США, може знадобитися виробництво речей, які вже якийсь час не вироблялися.

«Ми розглядаємо всі варіанти, щоб знову переконатися, що українці отримують те, що їм потрібно і що може бути для них найефективнішим. Частина йде на системи радянської доби, які десятиліттями зберігалися у них на озброєнні, і, наприклад, на забезпечення боєприпасів для цих систем», — сказав Блінкен.

НАТО обговорює інвестиції у підприємства у Чехії, Словаччині та Болгарії, щоб відновити виробництво снарядів радянської доби для українського артилерійського арсеналу.

Чехії, Словаччині та Болгарії входили у радянський «Варшавський блок» та за цей час у їх країнах було запущено виробництво радянської зброї.

У Болгарії та Чехії по цей день виробляють різні боєприпаси та зброю радянського зразка.

Також радянська артилерійська система 122 мм 2С1 «Гвоздика» випускалася за ліцензією у Польщі з 1971 року та Болгарії з 1979 року.

Нагадаємо, на зустрічі міністрів закордонних справ НАТО у Бухаресті союзники оголосили про передачу Україні 155 мм артилерії, снарядів та бронемашин.