Стали відомі перші попередні висновки російсько-української війни

Ексголова РНБО України Олександр Данилюк і колишній командувач ДШВ ЗСУ Михайло Забродський визначили перші попередні висновки російсько-української війни.

Стали відомі перші попередні висновки російсько-української війни
Стали відомі перші попередні висновки російсько-української війни

Їх оприлюднив Лондонський військово-дослідний інститут RUSI у формі звіту.

Автори виділили 5 основних моментів «невивчених уроків», які треба вивчити для досягнення переваги над ворогом:

  1. У сучасній війні немає тилу. Поразка завдається на всю оперативну глибину. В перші 48 години ЗС РФ вразили 75% ключових стаціонарних військових цілей. ЗСУ уникли непоправних втрат лише за рахунок дезінформації та розосередження.
  2. Необхідно створювати великі запаси засобів ураження та резерви потужностей для їх виробництва. Зараз лише США з числа наших союзників мають такі можливості.
  3. Безпілотники перетворилися на вирішальний чинник війни. БПЛА мають стати штатною зброєю на всіх рівнях. Ключовий фактор дешевизна та масовість, оскільки рівень втрат дронів досягає 90%. Проблема виявлення та пригнічення ворожих БПЛА досі не вирішена.
  4. Високоточна зброя має застосовуватися економно та вибірково. Артилерія та інше «звичайне» озброєння має забезпечити «вікно» для застосування високоточної зброї.
  5. Польові укріплення не захищають від сучасних засобів ураження, особливо високоточних. Практично єдиним способом захисту є максимальний розподіл у поєднанні з мобільністю. Ударне угруповання треба збирати тільки на перспективній ділянці і тільки на час ударів або штурмових дій.

Нагадаємо, Європейська комісія оцінює втрати України у війні з росією у 100 тисяч військових, заявила президент комісії Урсула фон дер Ляєн. Це стосується загиблих та поранених.