Ще два українські посольства отримали листи з погрозами

30 листопада та 1 грудня два посольства України за кордоном, крім посольства Іспанії, отримали листи з «дуже конкретними погрозами». Йдеться про цілеспрямовану широкомасштабну кампанію проти України за кордоном.

Дмитро Кулеба
Дмитро Кулеба

Про це заявив, відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу, чи теракт у посольстві України в Іспанії є новою формою терору проти українців за кордоном, у межах засідання Ради міністрів ОБСЄ в Лодзі глава МЗС України Дмитро Кулеба.

«Це однозначно нова форма терору. Ми спільно з іспанською владою дуже активно працюємо над тим, щоб встановити, хто за цим стоїть. У нас, безумовно, є здогадка, хто за цим стоїть, але потрібно прослідкувати всю мережу агентів і людей, залучених до цієї кампанії», — підкреслив Кулеба.

Він додав: крім того, що відбулося в середу в Мадриді, «сталися й інші тривожні події, не пов’язані з вибухівкою, проте з надсиланням у посольства України дуже конкретних погроз».

На уточнююче запитання, про якого роду погрози йдеться і в яких посольствах України це сталося, Кулеба відповів, що МЗС незабаром вийде з офіційним коментарем із цього приводу.

Він зазначив, що з огляду на події вчора й сьогодні є точна підстава стверджувати, що відбувається «цілеспрямована широкомасштабна кампанія» проти України.

«Потрібно розкрутити повністю ланцюги: хто залучений, звідки ці ланцюги надходять, хто їх надсилає (листи — ред.)», — підкреслив Кулеба.

Він запевнив, що після встановлення усіх винних, буде здійснено заходи щодо їх покарання.

Нагадаємо, в Іспанії у листах на ім’я прем’єр-міністра країни Педро Санчеса, Міністерство оборони та авіабазу Торрехон знайшли вибухові пристрої.