Видобуток російської нафти скоротиться на 2 млн барелів на добу, — ІЕА

Міжнародне енергетичне агентство (ІЕА) очікує скорочення видобутку російської сирої нафти приблизно на 2 мільйони барелів на добу до кінця першого кварталу 2023 року.

Видобуток російської нафти скоротиться на 2 млн барелів
Видобуток російської нафти скоротиться на 2 млн барелів

Про це повідомив голова ІЕА Фатіх Біроль, передає Reuters.

Євросоюз заборонить імпорт російської нафти з 5 грудня і російських нафтопродуктів з 5 лютого, що позбавить росію нафтових доходів і змусить одного з провідних світових виробників і експортерів нафти шукати альтернативні ринки.

ЄС також обговорює ліміт ціни на російську морську нафту для забезпечення доставки та страхування.

Відповідаючи на запитання про вплив заходів ЄС, Біроль сказав: «Ми очікуємо, що наприкінці першого кварталу 2023 року можуть бути втрати російської нафти в розмірі 2 мільйонів барелів на день, і цю нафту необхідно замінити».

«Але існують інші чинники, такі як попит, який значною мірою залежить від глобальної економіки, особливо економіки Китаю, а також рішення, які країни ОПЕК+ приймуть за кілька днів», — Біроль сказав в інтерв’ю в кулуарах енергетичної конференції.

ОПЕК+, до складу якої входять члени Організації країн-експортерів нафти та її союзники на чолі з росією, проведе наступне засідання у Відні 4 грудня.

Біроль очікує, що члени групи будуть враховувати «досить крихку ситуацію в світовій економіці» при прийнятті рішень.

Це «включаючи більшість клієнтів, чия економіка цілком може скотитись у рецесію, а також тих у країнах, що розвиваються, які страждають найбільше, але їхні голоси не дуже чутні», — сказав він.

Нагадаємо, держави-члени ЄС погодилися ввести обмеження ціни для світових закупівель російської нафти у розмірі $ 60 після того, як Польща відмовилася від своїх заперечень проти угоди, спрямованої на скорочення доходів кремля.