Фінляндія та Швеція закликали росію припинити агресію проти України

Держави-члени НАТО та Фінляндія і Швеція у спільній заяві закликали росію припинити агресію проти України та «повністю і беззастережно» вивести свої війська з української території.

Фінляндія та Швеція закликали росію припинити агресію проти України
Фінляндія та Швеція закликали росію припинити агресію проти України

Відповідна спільна заява була прийнята 31 країною під час 29-го засідання Ради міністрів ОБСЄ, повідомляє Укрінформ.

«Ми закликаємо росію негайно припинити війну, яку вона розпочала з власної волі, та повністю і беззастережно вивести свої війська з України», — йдеться у заяві.

Також у ній міститься заклик до росії «припинити свою агресію та порушення міжнародного права і нехтування принципами та зобов'язаннями ОБСЄ в усіх трьох вимірах безпеки, охоплених Гельсінкським Заключним актом».

Країни-члени НАТО та Фінляндія і Швеція запевнили у своїй «повній солідарності з народом та урядом України в їхній героїчній обороні своєї країни».

«Ми підтверджуємо нашу непохитну підтримку незалежності, суверенітету та територіальній цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів, включаючи її територіальні води. Ми засуджуємо і ніколи не визнаємо незаконну та нелегітимні спроби росії анексувати українські території, включаючи Крим. Ми повністю підтримуємо невід’ємне право України на самооборону та обрання власних механізмів забезпечення безпеки. Ми продовжуватимемо надавати всебічну підтримку Україні стільки, скільки потрібно», — зазначається у заяві.

Також у ній міститься занепокоєння щодо риторики та дій білорусі, яку було закликано «припинити співучасть у незаконній війні росії».

«росія — це найбільш значуща і пряма загроза для нашого миру, безпеки та стабільності. Вона прагне встановити сфери впливу та прямий контроль за допомогою примусу, підриву, дезінформації, агресії та незаконних спроб анексії. російське військове нарощування, у тому числі в Балтійському, Чорному та Середземноморському морських регіонах та на Крайній Півночі, а також її військова інтеграція з білоруссю кидають виклик нашій безпеці», — заявили країни-члени НАТО.

При цьому, вони зазначили, що не прагнуть до протистояння з росією і не становлять їй загрози, однак продовжуватимуть «об'єднано та відповідально реагувати на погрози росії та ворожі дії «.

Заява зроблена від імені таких держав-учасниць НАТО: Албанії, Бельгії, Болгарії, Канади, Хорватії, Чехії, Данії, Естонії, Франції, Німеччини, Греції, Угорщини, Ісландії, Італії, Латвії, Литви, Люксембургу, Чорногорії, Нідерландів, Північної Македонії, Норвегії, Польщі, Португалії, Румунії, Словаччини, Словенії, Іспанії, Туреччини, Сполученого Королівства та Сполучених Штатів Америки, а також запрошених до НАТО Фінляндії та Швеції.

Нагадаємо, у НАТО є консенсус щодо членства України — усі 30 країн-членів Альянсу погодилися з необхідністю цього рішення.