СБУ встановила ініціаторів псевдозакону щодо «приєднання» Луганщини до рф

Служба безпеки викрила нових організаторів псевдореферендумів на тимчасово окупованих територіях сходу України.

СБУ встановила ініціаторів псевдозакону щодо «приєднання» Луганщини до рф

У результаті системної роботи слідчі СБУ встановили особи 5-х так званих «депутатов народного совета лнр III созыва», які сприяли прийняттю псевдозакону про фейковий референдум в захоплених районах Луганщини.

У вересні 2022 року вони ініціювали його голосування і після цього звернулися до ватажка терористів Пасічника щодо підписання незаконного документа.

Встановлено, що серед фігурантів — родич «мера Луганска», який перебуває під санкціями України та західних держав-партнерів за особливо тяжкі злочини.

За даними слідства, всі п’ятеро зловмисників після 2014 року почали співпрацювати з місцевою окупаційною адміністрацією рф.

За це вони отримали «мандати» у створеному агресором «народном совете лнр».

Перебуваючи на «посадах», сприяли посиленню кремлівського режиму в регіоні та підтримували діяльність незаконних збройних формувань, які брали участь у бойових діях проти українських військ.

Після початку повномасштабного вторгнення колаборанти виконували завдання москви щодо підготовки та проведення фейкового плебісциту.

Крім прийняття незаконних «актів» брали активну участь у постановочних сюжетах російських пропагандистів, в яких закликали «проголосувати» за входження до складу рф.

Також вони їздили по «виборчих округах», де особисто агітували місцевих жителів зробити свій «вибір» на користь країни-агресора.

В організації псевдореферендуму «допомагали» куратори — представники путінської партії ««единая россия» та кремлівські піар-технологи.

Наразі фігурантам повідомлено про підозру за:

  • ч. 5 ст. 111−1 (колабораційна діяльність);
  • ч. 2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) Кримінального кодексу України.

Зловмисники переховуються на тимчасово окупованій території Луганської області.

Втім, Служба безпеки встановила місця їхнього перебування і проводить комплексні заходи для притягнення винних до відповідальності за злочини проти України.

Розслідування проводили співробітники СБУ Донецької та Луганської областей за процесуального керівництва Луганської обласної прокуратури.

Нагадаємо, що за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора колишньому співробітнику МВС України повідомлено про підозру у вчиненні незакінченого замаху на державну зраду (ч. 3 ст. 15 ч. 2 ст. 111 КК України).