В Туреччині виник затор із майже 20 танкерів російського походження

Близько 19 танкерів із сирою нафтою російського походження застрягли в територіальних водах Туреччини, очікуючи дозволу на перетин турецьких вод після запровадження «Групою семи» і Європейським Союзом граничної ціни на морську нафту з рф.

в Туреччині виник затор із майже 20 танкерів
в Туреччині виник затор із майже 20 танкерів

За даними суднових брокерів, нафтотрейдерів і служб супутникового стеження, на які посилається FT, танкери стали на якір біля проток Босфору і Дарданелли, які з'єднують чорноморські порти росії з міжнародними ринками.

За словами одного із суднових брокерів, перший танкер прибув 29 листопада і чекає вже шість днів. Затримка пов’язана з тим, що Туреччина вимагає від усіх танкерів надати листи від страхувальних компаній із підтвердженням чинності страхових виплат.

Страхові компанії в понеділок заявили, що запит Туреччини виходить «далеко за межі» загальної інформації, яка зазвичай вимагається в таких випадках. Вони вказують, що не можуть гарантувати страхові виплати навіть у разі порушення санкцій.

Один із учасників нафтової галузі, обізнаний з ситуацією, повідомив, що страхові компанії з рф уже надали турецькій владі листи-підтвердження, а затримуються саме ті вантажовідправники, які мають страховку від західних компаній.

Згідно з відкритими даними, більшість нафти, яка перевозиться танкерами, що застрягли в Туреччині, має казахстанське походження. Казахстанська нафта надходить в російські порти через трубопровід і тому не підпадає під західні санкції.

Як зазначає Financial Times, «затор» із танкерів у турецьких водах «є першою ознакою того, що верхня межа ціни може зірвати світові потоки нафти, які не стосуються російського експорту».

Нагадаємо, що росія втратила понад 90% свого ключового європейського ринку нафти ще до санкцій.