В Україні 6 грудня святкують День Святого Миколая

В Україні католики, сьогодні, 6 грудня святкують День Святого Миколая.

В Україні 6 грудня святкують День Святого Миколая
В Україні 6 грудня святкують День Святого Миколая

Католики шанують пам'ять святого Миколая, покровителя мандрівників і дітей. День святого Миколая має релігійне коріння та традиції святкування, вироблені в народі століттями. Різдвяні свята у Європі розпочинаються з Дня святого Миколая, який відзначається 6 грудня.

Про земне життя святого Миколая з історичних хронік відомо небагато. Народився він на території сучасної Туреччини, приблизно в 270 році, упокоївся 6 грудня 342 року.

Про добрі справи святого Миколая в народі складені перекази, що передаються з покоління до покоління. Вони розповідають про те, як святий Миколай допомагав бідним та знедоленим, а дітям таємно підкидав монетки та їжу у виставлені за двері черевички. Ще одна легенда розповідає про те, як він допоміг бідній дівчині вийти заміж за коханого, давши їй грошей на придане.

У 10 столітті у Кельнському соборі у день пам'яті святого Миколая 6 грудня учням церковноприходської школи стали роздавати солодощі. А згодом у Німеччині у будинках стали вивішувати черевички чи шкарпетки для того, щоб святий Миколай поклав туди дітям подарунки. Ця традиція швидко поширилася у всій Європі.

День Святого Миколая в Україні — 6 чи 19 грудня

Враховуючи війну в Україні, яку розпочала росія, та запит в українському суспільстві, Синод Православної церкви України дозволив свої своїм вірянам відзначати Різдва Христового 25 грудня. Однак це можливо лише за спільною згодою настоятеля і громади.

Тож таке рішення потягнуло за собою одразу чимало інших запитань. Одне з яких — на коли тепер припадає День Святого Миколая, свято на честь Миколая Чудотворця. У ПЦУ відповіли, що все ж таки офіційно у 2022 році буде лише одна дата відзначення цього свята — 19 грудня.