Україна підписала з Чорногорією спільну декларацію щодо співпраці в НАТО

Президент Володимир Зеленський вчора, 5 грудня, провів переговори з головою уряду Чорногорії Дрітаном Абазовичем.

Володимир Зеленський
Володимир Зеленський

За результатами лідери підписали Спільну декларацію, що визначає пріоритетні напрями співпраці між Україною та Чорногорією в межах курсу України на вступ до НАТО.

Про це йдеться на офіційному сайті Офісу Президента України.

Зеленський зокрема під час перемовин наголосив, що Україна продовжує послідовну реалізацію стратегічного курсу на євроатлантичну інтеграцію та розраховує на використання важливого досвіду Чорногорії, яка «вже пройшла свій шлях до членства в Альянсі».

Абазович своєю чергою зазначив, що Чорногорія підтримує політику відкритих дверей Альянсу і, відповідно, перспективу набуття Україною повноправного членства в НАТО.

Він також запевнив, що Україна може розраховувати на повну підтримку з боку Чорногорії: зокрема у тому, що стосується підтримки біженців, фінансової та військової допомоги.

Також голова уряду Чорногорії запросив Зеленського відвідати з візитом Подгорицю після перемоги України.

Раніше декларація про підтримку українського євроатлантичного курсу була підписана з Бельгією та Чехією.

«Крок за кроком пройдемо цей шлях — схилимо євроатлантичну більшість на користь України. І не просто на словах, а в рішеннях. У рішеннях підтримати наше приєднання до колективної системи безпеки», — додав з цього приводу президент України у вечірньому зверненні.

Нагадаємо, уряд Фінляндії вніс до парламенту пропозицію про вступ країни до НАТО.