Україна може отримати 3 млрд доларів із «афганського» фонду НАТО — Politico

Йдеться про трастовий фонд, створений для підтримки та навчання Афганської Національної армії.

Україна може отримати 3 млрд доларів із «афганського» фонду НАТО
Україна може отримати 3 млрд доларів із «афганського» фонду НАТО

Країни НАТО готові розглянути можливість перерозподілу частини з $ 3,4 млрд, і така ініціатива здебільшого не викликає суперечок.

Гроші, відомі як Цільовий фонд Афганської національної армії, використовувалися для оснащення та навчання військ. Київ звернувся до країн НАТО з проханням розглянути питання про перерозподіл частини з $ 3,4 млрд на підтримку зусиль у боротьбі з Росією, заявили два західні чиновники.

Прагнення перерозподілу афганських коштів в основному не викликає розбіжностей всередині Альянсу, але виникає напруга щодо того, який обсяг фінансування надати Україні, особливо у звʼязку з тим, що висока інфляція і зростання цін на енергоносії в Європі викликають побоювання щодо рецесії.

Представники НАТО обговорювали можливість використання афганських коштів для України більше місяця, зокрема під час зустрічі у Брюсселі у жовтні, за словами одного із західних чиновників.

Фонд був заморожений, і Альянс працював над створенням механізму для передачі грошей назад окремим країнам або їх переміщення в інше місце, але кожна країна-донор сама вирішує, як використовувати гроші. Деякі країни НАТО розглядають можливість використання частини чи всіх цих коштів для України.

Після вторгнення росії в Україну країни НАТО окремо виділили десятки мільярдів доларів на підтримку України як зброєю, так і гуманітарною допомогою. Сполучені Штати лідирували, надавши військову допомогу на суму $ 19,7 млрд із початку війни.

Прессекретар НАТО Даніеле Ріджіо заявив, що процес повернення грошей із рахунку країнам-донорам уже розпочався, але безпосередньо не відповів на питання щодо використання афганських коштів Альянсом для підтримки

Рекомендовані публікації