ЗСУ за місяць допустили до експлуатації 7 українських БПЛА

За останні 30 днів до експлуатації в Збройних Силах України допущено 7 зразків БПЛА українського виробництва.

ЗСУ за місяць допустили до експлуатації 7 українських БПЛА
ЗСУ за місяць допустили до експлуатації 7 українських БПЛА

30 вересня за ініціативою Міноборони уряд ухвалив Постанову № 1097 «Про внесення змін до Порядку постачання озброєння, військової і спеціальної техніки та боєприпасів під час особливого періоду, введення надзвичайного стану, проведення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії та у період проведення антитерористичної операції».

За словами міністра оборони України Олексія Резнікова, це значно спростило процедуру допуску озброєння та військової техніки до експлуатації у Збройних Силах. Він зазначив, що зміни вже дали значний ефект, в першу чергу — у сфері БПЛА.

Резніков наголосив, що раніше армія приймала до експлуатації 1−2 зразки безпілотних літальних апаратів на рік.

У порівнянні, за останні 30 днів до експлуатації в ЗСУ допустили 7 зразків БПЛА українського виробництва.

Для спрощення взаємодії з виробниками створено сайт, де кожен розробник, у якого є готовий продукт, може подати заявку до Міноборони на допуск до експлуатації свого виробу.

Офіційний допуск до експлуатації означає, що Міноборони може закуповувати вироби, а ЗСУ ставити їх у штат.

За словами голови оборонного відомства, раніше ця процедура займала 1,5−2 роки. Сьогодні вона дуже швидка. Головне — щоб виріб мав технічні характеристики, які відповідають потребам військових.

Олексій Резніков проінформував, що зараз на розгляді перебуває ще 19 заявок щодо допуску до експлуатації БПЛА українського виробництва. Рішення щодо них мають ухвалити до кінця року.

Нагадаємо, в Україні розробили БПЛА ЕЛЬФ непомітний для ворожих РЕБ.