російські олігархи продовжують вести бізнес у Латвії й отримують гроші ЄС

Пов’язані з кремлем олігархи Іскандар Махмудов і Андрій Бокарєв продовжують активно вести бізнес у Латвії, контролюючи компанії в Ризі як особисто, так і через підставних осіб, крім того, вони отримують фінансування у формі грантів Європейського Союзу.

російські олігархи продовжують вести бізнес у Латвії й отримують гроші ЄС
російські олігархи продовжують вести бізнес у Латвії й отримують гроші ЄС

Махмудов і Бокарєв станом на 2021 рік контролюють Ризький електромашинобудівний завод (RER) — велике латвійське підприємство, яке виробляє електрообладнання для поїздів, вагонів метро і міського громадського транспорту.

Згідно з даними латвійського комерційного реєстру, 36% акцій RER станом на 2021 рік контролювала російська юрособа «Холдинг ТрансКомпонент». По 20% у ній через ланцюжок юридичних осіб мають кремлівські олігархи, ще 46% - московська Krona Grup, за якою вони також стоять, решту — ділять між собою пов’язані з Махмудовим і Бокарєвим партнери.

Контрольована російськими олігархами латвійська компанія працює по всій Європі: приміром, у травні презентувала в Чехії новий електродвигун для тролейбусів і електробусів. Крім того, RER отримує фінансування від Європейського Союзу — через гранти, які видає Латвійське агентство інвестицій та розвитку і міністерство економіки Латвії.

Загрозою національній безпеці латвійська влада Бокарєва і Махмудова не вважає, незважаючи на те, що ті є постачальниками російської армії.

Як зазначає The Insider, у росії олігархи володіють компаніями, які є постачальниками для російського міністерства оборони. Раніше вони володіли частками у збройовому концерні «Калашников», а нині через «Коломенський завод» продовжують постачати дизельні двигуни для російських військових кораблів.

Махмудов і Бокарєв проходили фігурантами кількох кримінальних справ як підприємці, через яких відмивалися гроші криміналу.

Ділові зв'язки Бокарєва і Махмудова охопили всі країни Балтії. Крім Литви і Латвії, вони тривалий час були і партнерами однієї з найбагатших жінок Естонії — Тетяни Ліксутової, екс-дружини віцемера москви Максима Ліксутова.