Справа Микитася: НАБУ завершило розслідування за фактом спроби підкупу Філатова

Детективи НАБУ та прокурори САП завершили розслідування у справі про спробу підкупу міського голови Дніпра Бориса Філатова, здійснену екс-нардепом Максимом Микитасем у жовтні.

Максим Микитась
Максим Микитась

«За даними слідства, у жовтні 2022 року колишній народний депутат (у минулому — топ-чиновник державної компанії „УкрБуд“) запропонував міському голові міста Дніпро неправомірну вигоду за підписання з підконтрольними йому компаніями контракту з будівництва метрополітену в Дніпрі поза конкурсом», — йдеться у повідомленні.

У ньому зазначається, що кошти фігурант обіцяв надавати частинами протягом дії проекту — до 2027 року, а «лояльність» Філатова екснардеп оцінив у 10% вартості проекту (EUR220 млн), що становить відповідно EUR22 млн.

При цьому фінансування за проектом здійснюється на кошти кредиту Європейського банку реконструкції та розвитку.

«Особу викрили та повідомили про підозру у жовтні 2022 року. Зазначимо, що це одна з рекордних сум пропонованої неправомірної вигоди, зафіксованої правоохоронцями в Україні. Розслідування цих фактів НАБУ розпочало за заявою міського голови Дніпра», — наголошують у бюро.

Там уточнюють, що дії підозрюваного кваліфіковані за ч. 4 ст. 369 КК України.

У НАБУ не уточнюють ім'я фігуранта, проте повідомляють, що зазначеного екс-нардепа також обвинувачують в іншій справі, розслідуваній НАБУ та САП, за фактом заволодіння 81 млн грн коштів Нацгвардії, яка наразі слухається в суді. Під зазначений опис підходить колишній народний депутат Максим Микитась.

Нагадаємо, що колишнього народного депутата та експрезидента будівельної компанії Укрбуд Максима Микитася затримали за підозрою у хабарництві.