Україна залучила близько 1 млрд доларів для проходження зими

За підсумками енергетичного «Рамштайну», який відбувся 13 грудня у Парижі, Україна залучила близько мільярда доларів для проходження зими.

Денис Шмигаль і Катрін Колонна
Денис Шмигаль і Катрін Колонна

Про це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

«Близько $ 1 млрд Україна залучила за підсумками міжнародної конференції „Солідарність з українським народом“. З них половина — грантові кошти. Друга половина — товари, роботи, кредити, більшість із яких отримаємо ще цього року», — написав він у Telegram.

За словами прем'єра, головний підсумок дня — цілком конкретна допомога Україні, аби країна пройшла цю зиму з найменшими втратами.

«Створили дієву та ефективну платформу солідарності з Україною. Вона узагальнюватиме інформацію про наші потреби та забезпечить механізм миттєвої відповіді наших партнерів», — зазначив Шмигаль.

Крім того, за його словами, учасники конференції, ініціювали програму заміни 50 млн старих ламп на нові LED-лампи.

«Закупівлю 30 млн профінансує Єврокомісія. Так заощадимо 1 ГВт електроенергії та знизимо дефіцит у мережі. Агресор не зможе занурити нас у холод і темряву. За підтримки наших друзів вистоїмо. Щиро вдячний Франції та особисто президенту Макрону за єднання партнерів на допомогу Україні», — зазначив прем'єр.

Через російські обстріли з ладу виведена майже половина енергосистеми України.

Напередодні глава українського уряду Денис Шмигаль повідомив, що для відновлення критичної інфраструктури Україні знадобиться 500 мільйонів доларів США. Орієнтовна вартість екстреної підтримки сектору централізованого теплопостачання оцінюється ще в 500 мільйонів доларів.

Нагадаємо, Борис Джонсон попередив, що наступна зима може виявитися ще складнішою, ніж ця, оскільки запаси газу закінчуються для країн, які колись залежали від російського палива. За його словами, «що довше пан путін продовжуватиме свою політику, то важче буде для них».