Верховна Рада проголосувала за законопроєкт про реформування містобудування

Верховна Рада під час пленарного засідання 13 грудня ухвалила у другому читанні та в цілому законопроєкт 5655 про реформування сфери містобудівної діяльності. «За» проголосували 228 народних депутатів.

Рада ухвалила законопроєкт про реформу сфери містобудування
Рада ухвалила законопроєкт про реформу сфери містобудування

Про це повідомив нардеп від фракції «Голос» Ярослав Железняк.

Раніше мери, архітектори та окремі громадські організації закликали не голосувати за цей документ.

Як наголосив мер Києва Віталій Кличко, запропонований законопроєкт повністю нівелює контроль міст за будівництвом, а отже легалізує самовільне будівництво.

«І створює умови для монопольного централізованого допуску будівельників на ринок. А тим хто зайде, буде дозволено створити приватний орган контролю містобудівної діяльності без жодного впливу держави чи місцевого самоврядування!», — зауважив Кличко.

За його словами, законопроєкт порушуватиме права як власників земельних ділянок, так і жителів громад.

Асоціація міст України, мери міст неодноразово наголошували і закликають депутатів допрацювати законопроект 5655, обговорити його з громадськістю, з професійними середовищами, місцевим самоврядування. Лише після цього виносити на голосування в парламент, наголосив мер Києва.

Про те, що реформа містобудування потребує обговорення за участі усіх сторін процесу заявив і мер Львова Андрій Садовий. Він закликав відкласти розгляд законопроєкту.

«Згідно з пропонованим законопроєктом контрольні функції отримає приватна інспектуюча компанія. Її може створити, наприклад, сам забудовник. Натомість представники міської ради навіть не матимуть права потрапити на територію, де відбувається будівництво», — пояснив він у Facebook.

Як зазначає одна з авторів законопроєкту, заступниця парламентського комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, голова політичної партії «Слуга Народу» Олена Шуляк, в центрі реформи в будівництві — підвищення ролі органів місцевого самоврядування, збільшення їхніх повноважень та посилення їхньої відповідальності.

«Після ухвалення законопроєкту № 5655 у руках місцевої влади будуть усі необхідні інструменти, щоб протидіяти хаотичній забудові та незаконному будівництву — аж до демонтажу незаконних об’єктів без рішення суду. І це покладе край багатьом типовим проблемам українських міст», — написала депутатка у Facebook.

Нагадаємо, раніше заступниця голови архітектурної Палати НСАУ Анна Кирій заявила, що законопроєкт № 5655 — це створення нових корупційних схем. А з можливістю втручання в е-систему в ручному режимі, наслідки всього цього важко уявити.